Een moderne methode, een oeroud concept

 

HypnoBirthing werd in Amerika ruim 20 jaar geleden ontwikkeld door Marie Mongan.

Het concept van de natuurlijke, ontspannen bevalling is niet nieuw, maar wijst terug naar hoe men er duizenden jaren geleden tegen aan keek. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was het de Engelse arts dr. Grantley Dick-Read die het weer propageerde. Ook in Nederland was, in de jaren ‘50, een dergelijke methode een tijdlang populair: Kinderen krijgen zonder pijn. Net als bij de moderne HypnoBirthing methode ging men ervan uit dat wanneer de vrouw niet angstig is en zich goed kan ontspannen, de geboorte niet met veel pijn gepaard hoeft te gaan.

Dát is dan ook het uitgangspunt van HypnoBirthing: wanneer  moeder en kind in goede conditie zijn, en de moeder is ontspannen en niet angstig, heeft pijn niets te zoeken in de kraamkamer!

Als je je kindje krijgt met HypnoBirthing, ben je niet in trance, of in slaap. Je bent beslist niet ‘weg’.  Wat je zult ervaren lijkt wel wat op dagdromen of wat je meemaakt als je verdiept bent in een spannend boek of een film. Je bent zó gefocust op waar je mee bezig bent, dat de rest  er even niet toe doet.

En al ben je heel diep ontspannen, toch houd jij zelf ‘de regie’, samen met je partner. Omdat je – behalve heel relaxt – ook geconcentreerd bent, kun je precies voelen hoe de baby ‘opschiet’ en hoe je zelf kunt meewerken. En doordat je zo rustig bent, produceert je lichaam het ontspannende hormoon endorfine in plaats van stresshormonen die de spieren doen verkrampen en pijn veroorzaken.