Veel gestelde vragen

Wat is HypnoBirthing?

HypnoBirthing is een methode die aanstaande ouders voorbereidt op een ‘zachte’ geboorte. In de lessen leer je door een uitgekiend lesprogramma beproefde technieken voor diepe ontspanning, speciale ademhaling, visualisaties en zelfhypnose die je helpen een comfortabele bevalling te beleven. HypnoBirthing streeft naar een kalme, natuurlijke zwangerschap en naar een band tussen ouders en kind die al vóór en tijdens de geboorte begint.

Waarin verschilt HypnoBirthing van andere zwangerschapscursussen?

Andere cursussen leren je hoe je om moet gaan met de pijn. HypnoBirthing gaat er daarentegen van uit dat een bevalling niet pijnlijk hoeft te zijn als de moeder goed voorbereid en ontspannen is. Als de vrouw begrijpt hoe pijn wordt veroorzaakt, namelijk door stresshormonen als gevolg van angst, waardoor de baarmoeder ‘op slot’ gaat, dan begrijpt ze ook dat ze endorfine (het ‘gelukshormoon’) gaat produceren zodra ze de angst – en daarmee de spanning – loslaat.

Anders dan andere programma’s die de moeder een oppervlakkige ademhaling aanleren en technieken om ‘de pijn op te vangen’, leert HypnoBirthing haar een speciale diepe buikademhaling en volkomen ontspanning, waardoor ze optimaal kan samenwerken met haar lichaam en haar kindje. Hierdoor duurt de bevalling doorgaans korter en is deze veel minder vermoeiend voor moeder en kind.

Wat is de rol van de geboortepartner?

De moeder bepaalt wie haar als geboortepartner terzijde zal staan. Doorgaans is dat de vader. In HypnoBirthing is een belangrijke rol weggelegd voor de geboortepartner. Hij (of zij) helpt de moeder bij de ontspanningstechnieken en visualisaties, zorgt dat de moeder op haar gemak is, vormt het contact tussen moeder en zorgverleners en ontvangt samen met haar het kindje zodra het geboren wordt.

Ben ik ‘weg’ tijdens de bevalling of zal ik me alles kunnen herinneren?

Het is een misvatting te denken dat je tijdens (zelf)hypnose ‘weg’ bent. De HypnoBirthing moeder is diep ontspannen maar ze speelt niettemin een actieve rol in het geboorteproces. Ze kan praten als dat nodig is en als ze wil, kan ze ook rondlopen. HypnoBirthing moeders melden vaak een verandering in hun tijdsbeleving. De uren lijken ‘om te vliegen’. Ook worden ze niet afgeleid door de aanwezigheid van anderen in de kraamkamer, omdat ze uitsluitend gefocust zijn op de geboorte en op hun kind.

Heb ik iets aan HypnoBirthing als er zich complicaties voordoen?

Zeker! De ontspannings- en visualisatietechnieken die je in de lessen leert, komen je altijd van pas, waar en op welke manier je kindje ook geboren wordt. Mocht er medisch ingrijpen nodig zijn, dan zul je merken dat je beter in staat bent om kalm te blijven en zelf de regie te houden. Moeders met een geplande keizersnede melden dat ze voor, tijdens en na de ingreep volkomen ontspannen waren. Veel vrouwen geven aan dat ook na de bevalling geen medisch ingrijpen nodig was en dat ze opmerkelijk snel weer op de been en fit waren.

Garandeert HypnoBirthing mij een pijnloze bevalling?

Nee, we kunnen dat niet voor 100% garanderen. Iedere situatie is anders, iedere vrouw is anders. Maar veel HypnoBirthing moeders zeggen dat ze nauwelijks enig ongemak gevoeld hebben en dat áls er al sprake was van pijn zij deze heel makkelijk konden ‘hanteren’.

Als de vicieuze cirkel angst-spanning-pijn doorbroken wordt, kan de geboorte comfortabel en in kortere tijd plaatsvinden. HypnoBirthing moeders melden soms een ’gevoel van druk’, maar de meesten geven aan dat ze samen konden werken met hun lichaam in plaats van overgeleverd te zijn aan de martelende pijnen waardoor bevallingen zo’n slechte naam hebben.

Mijn verloskundige/arts kent de HypnoBirthing methode nog niet. Hoe pak ik dat aan?

Steeds meer zorgverleners kennen het en zien de voordelen van HypnoBirthing. Als jouw zorgverlener er nog niet van gehoord heeft, bespreek dan vroeg in de zwangerschap met haar/hem wat jullie voor ogen staat: een kalme, ontspannen geboorte. In de les zullen we jullie geboortevoorkeuren bespreken, zodat je die weloverwogen aan je verloskundige kunt voorleggen.

Waarvoor dient de cd met de Rainbow Relaxation?

Om de moeder te helpen zich diep te ontspannen. Ook is het een prettige manier om je al voor de geboorte te binden met je kind. Omdat je er iedere dag naar luistert, wordt het een ‘gewoonte’ om je, zodra je deze cd hoort, onmiddellijk diep te ontspannen, dus ook tijdens de bevalling!

Is hypnose niet gevaarlijk?

Integendeel! Het geeft je een gevoel van diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je wordt van binnen rustig en voelt je op je gemak en kalm. Het is hetzelfde gevoel dat je hebt als je wegdroomt voordat je ’s avonds in slaap valt. Trouwens: ‘gevaarlijke hypnose’ kom je alleen maar tegen in Hollywoodfilms en sensatieverhalen.

Hoe kom ik in die hypnose?

We leren je om je zelf heel diep te ontspannen. En dat is het. Meer niet! Je bent zo geconcentreerd op datgene waar je mee bezig bent, dat geluiden om je heen je niet afleiden, net alsof je verdiept bent in een film of in een spannend boek. Je geboortepartner leert in de cursus hoe hij je daarbij kan helpen. Als het nodig is, kun je helder reageren, want je neemt wél waar wat er om je heen gebeurt maar je laat je niet afleiden. En je kunt er zelf, op ieder moment, weer ‘uit komen’, als je dat zou willen.

Zal ik de geboorte van mijn kindje bewust meemaken?

Zeker! Daar ben je juist heel sterk op geconcentreerd! Jij én je kind én je partner zullen goede herinneringen bewaren aan deze liefdevolle gebeurtenis.

Waarom kost de cursus zo veel tijd?

Omdat we je de diverse technieken grondig willen leren. En dat niet alleen: je oefent ze thuis totdat je ze – letterlijk – kunt dromen! Met HypnoBirthing geeft je je kind een optimale start!

Wanneer kunnen we het beste beginnen met de cursus?

In het algemeen zeggen we: zo vroeg mogelijk!  Hoe eerder je start met de ontspannings- en visualisatie-oefeningen, des te langer jij en je kindje er profijt van hebben. Maar het kan natuurlijk zijn dat je pas laat in je zwangerschap hoort over deze cursus of omdat het gewoon niet eerder lukt. Geen probleem!

In onze vorige cursus hadden we een moeder die 39 weken zwanger was! Vóór de laatste les had zij haar baby gekregen. Ze voelde zich zó goed dat ze haar zoon per se in de laatste les wilde komen showen aan haar medecursisten. Hoe leuk ook, dat hebben we haar toen toch maar afgeraden. Heel jonge kindertjes hebben hun rust nodig en pas bevallen moeders ook!