De invloed van angst op de bevalling

Angst, een van de sterkste emoties die we kennen, is een ware boosdoener in de kraamkamer. Wanneer we gespannen zijn, worden er boodschappen gestuurd door het hele lichaam en er ontstaan overdreven en verkrampte reacties. Deze versterkte boodschappen creëren fysiologische en chemische veranderingen in het lichaam: het lichaam schiet in de verdediging. En wanneer het lichaam zich verdedigt worden er stresshormonen, geproduceerd zodat we onmiddellijk een ‘vecht-of-vlucht’ reactie geven: bloed gaat naar de benen om weg te rennen, naar de armen om te vechten. Alle andere functies worden op een zacht pitje gezet, ze gaan als het ware op slot. Ook de baarmoeder: die is immers niet nuttig bij vluchten of vechten!

Weg met de ‘horror stories’

Door de negatieve ‘bevallingsverhalen’ van anderen – familie, vriendinnen, collega’s – zijn veel vrouwen al ‘voorgeprogrammeerd’: ze zijn er vast van overtuigd dat een bevalling met heel veel pijn gepaard gaat. En de televisie doet er nog een schepje bovenop. Dat heeft tot gevolg dat veel vrouwen ronduit bang zijn. Bovendien brengt het krijgen van een kind doorgaans grote veranderingen mee in je leven. Je vraagt je misschien af of de financiën wel toereikend zullen zijn, of de kinderkamer wel op tijd klaar is, of er een plekje zal zijn op de crèche…

Loslaten en ontspannen

Al dat soort zorgen en angsten komen aan de orde tijdens de cursus. Jij en je partner zullen leren hoe je ze los kunt laten. Wanneer je zelfverzekerd en niet bang bent, kun je jezelf in een staat van ontspanning brengen vanaf het eerste begin van de bevalling. Je partner zal je hulp geven bij het ontspannen. Doordat je dagelijks oefeningen doet, help je de baarmoeder te ontspannen zodat de baby meer ruimte heeft tijdens de geboorte.
Deze cursus helpt je om je ervan bewust te worden dat je lichaam een wonderbaarlijk ‘precisie-instrument’ van de natuur is, waardoor en waarin je kind zich op zo’n wonderbaarlijke manier ontwikkelt tot het klaar is om geboren te worden. Bij een geboorte toont de natuur zich op haar best!
In deze cursus zul je leren hoe je lichaam zich vanaf het begin van je zwangerschap heeft voorbereid op dit grote wonder en wat er in je lichaam gebeurt tijdens de bevalling. Je zult gaan begrijpen dat wanneer je vrij bent van angst en spanning, het lichaam veel beter zijn werk kan doen, zonder overmatige pijn. Je zult een aantal technieken leren die je in staat stellen je bevalling met vreugde en vol vertrouwen tegemoet te zien.