Een groot compliment van de verloskundige…

Yvonne:
Door het artikel in WIJ jonge ouders van december 2009 zijn we in aanraking gekomen met HypnoBirthing. De gedachte achter het ‘natuurlijke bevallen’, op een rustige, serene manier waarbij je partner ook een belangrijke rol heeft, sprak ons zeer aan.
Deze cursus heeft ons in staat gesteld om samen de zwangerschap en geboorte te beleven en voor mij als vrouw, één te worden met je lichaam en je ongeboren baby.
HypnoBirthing stelt je in staat om niet met angst uit te kijken naar de bevalling, de zogeheten ‘geboorte’, maar vol zelfvertrouwen. Doordat je leert hoe je lichaam functioneert, een oeroude techniek, kijk je uit naar de geboorte van je kind.
Tijdens de HypnoBirthing leer je o.a. massagetechnieken en buikademhalingstechnieken waarbij je lichaam volledig ontspannen wordt en blijft, in tegenstelling tot het klassieke puffen. Je partner leert dat hij een belangrijke rol heeft tijdens de zwangerschap en de geboorte van je kind. Samen kom je tot het inzicht dat de geboorte van je kind geen beangstigende, hulpeloze situatie hoeft te zijn. Er wordt een geboorteplan gemaakt waarbij er een bewustwording plaats vindt van hoe gaat een geboorte eigenlijk in zijn werk? Hoe zouden wij als ouders, als aanstaande moeder, dit willen beleven? Wat lijkt je tijdens de geboorte prettig en wat niet? Je krijgt inzicht in wat je van nature kan doen om je lichaam endorfine aan te laten maken, een natuurlijke pijnstiller.
Bij de HypnoBirthing cursus hoort ook een boek met cd met affirmaties. Door hiernaar te luisteren raak je volledig ontspannen en krijg je zelfvertrouwen in je lichaam en de aankomende geboorte.

De zwangerschap:
Mijn zwangerschap was pittig, o.a. door bekkenklachten had ik veel pijn en zwaar slaapgebrek. Ik was erg moe en voelde me onzalig. Dankzij de Hypnobirthing vond ik de rust om ’s avonds lekker in bad te gaan. Lavendelolie in de badkuip, kaarsjes aan en luisteren naar de affirmaties op de HypnoBirthing D. Vaak genoeg ben ik in bad in slaap gevallen doordat ik volledig ontspannen raakte! Mijn man masseerde bijna iedere avond mijn rug waardoor er ook een intens contact tussen ons bleef bestaan.
Een aantal weken voordat de baby geboren werd zijn we gewisseld van verloskundigen praktijk. Van een grote (onpersoonlijke) verloskundigenpraktijk van 4+vrouwen naar een praktijk met 2 jonge dames. Door deze wissel konden we uitzien naar een badbevalling in de Geboortekliniek in Den Haag, een fantastisch besluit! Deze praktijk stond ook open voor een geboorteplan; wat het zo veel makkelijker om over de aanstaande geboorte van je kind te praten en je wensen met de
verloskundige te bespreken. Dit is iets waar je helemaal niet bij stil staat bij de geboorte van je eerste kind maar het is zo belangrijk! Wat dat betreft moet er nog veel veranderen in ‘geboorte land’.

De geboorte:
De geboorte van onze dochter was er één (bijna) ‘vanuit een boekje’. Vanaf het moment dat de vliezen braken was onze dochter in tien uur geboren. Hahaha, dit is inclusief aankleden, tandenpoetsen, spullen pakken, de kat eten geven en de reistijd! Want het is dus echt waar: als je ontspannen bent heb je weeën en zodra je ‘druk’ gaat lopen doen e/o gespannen wordt dan houden de weeën ermee op. ☺
Na onze verloskundige gesproken te hebben zijn we naar de Geboortekliniek in Den Haag gereden. Ondanks dat de weeën om de 3 à 4 minuten kwamen, waren we ontspannen. We kwamen al lachend en grapjes makend binnen. Omdat ik, als aanstaande moeder, zo vrolijk was, kon men zich niet voorstellen dat ik écht op het punt stond om een baby te krijgen. Mijn wens in mijn geboorteplan werd gerespecteerd en er werd niet direct gevoeld naar het aantal centimeters ontsluiting. Dit zou alleen maar voor stress gezorgd hebben.
Door de sfeervolle omgeving, alle kennis van de HypnoBirting cursus; de muziek die mijn man opzette, de zorg en ook het vertrouwen in elkaar als partner, kon ik me  goed ontspannen. Ik raakte volledig in mijzelf gekeerd, in trance, waardoor ik ieder besef van tijd kwijt was, heerlijk!
Als snel kwam ik in een weeënstorm terecht, dit was pittig. Gelukkig kwam het bad in de Geboortekliniek vrij en kon ik me weer ontspannen in het warme water en de sfeervolle kamer. Dit  voelde echt als thuiskomen; het water werkt als een natuurlijke pijnstiller.
Het was een verademing om uiteindelijk de klassieke ‘persdrang’ te voelen. Wel is dat een heel spannend moment omdat je niet weet wat je overkomt. Op dat moment was ik erg blij met de verloskundige die zei dat het ontzettend goed ging. Ze complimenteerde me tijdens de geboorte met ‘het naar buiten ademen’ van de baby (niet persen!) met ‘zoveel discipline’ en dat voor ‘een eerste kindje’. Dit alles had ik niet voor elkaar gekregen zonder de HypnoBirthing cursus!

Snelle ontsluiting
De weeënstormen waren achteraf goed te verklaren. Ik ben in 1 uur en 45 minuten tijd van 4 cm ontsluiting naar een prachtige roze dochter in mijn armen gegaan. Door deze snelle ontsluiting en geboorte had ik helaas wel een totaalruptuur opgelopen maar hier ben ik goed van hersteld. Wellicht ook doordat ik niet ingeknipt ben zodat er een natuurlijke wond was ontstaan.
Ik raad iedereen de HypnoBirting cursus aan! Zoveel kennis en vertrouwen dat wij hiermee opgebouwd hebben is ongekend! Als ik de cursus in zijn totaliteit een cijfer moet geven, dan krijgt het van mij een dikke negen! ☺
Terug naar Waar gebeurd… De bevallingsverhalen