HypnoBirthing viert het nieuwe leven!

Eeuwenlang is de geboorte gezien als een gebeurtenis die onvermijdelijk pijn, angst, en spanning meebrengt. Vrouwen in de westerse samenleving hebben zo ongeveer van huis uit mee gekregen dat een bevalling pijn moet doen. Dat is een mythe die zichzelf in stand houdt, want in feite is het de angst die de pijn veroorzaakt. Angst geeft spanning en spanning veroorzaakt pijn. Als de vicieuze cirkel angst-spanning-pijn begint, ervaart de vrouw echte, heftige pijnen. Daarnaast wordt de voortgang van het natuurlijke geboorteproces gehinderd. En dat leidt vaak weer tot medisch ingrijpen.

Een gezond menselijk lichaam is gebouwd op de functies die het moet verrichten.
Het lichaam van een gezonde vrouw is er op gebouwd om zwanger te worden en een kind te baren. Dat vreselijk veel pijn zou moeten doen is ons min of meer ‘aangepraat’. HypnoBirthing® leert vrouwen dan hoe ze hun angsten opzij kunnen zetten zodat ze een prettiger en makkelijker geboorte kunnen beleven. De diepe ontspanning die de moeder leert gedurende haar HypnoBirthing®voorbereiding op de geboorte, zet het lichaam aan tot de productie van endorfine, de krachtige pijnstiller die het lichaam zelf aanmaakt.

De HypnoBirthing methode leert de moeder dat een natuurlijke, ontspannen geboorte mogelijk is, wanneer zij gebruik maakt van haar eigen manieren om te ontspannen, door visualisatie, zelfhypnose en speciale ademhalingstechnieken en dat zij kan vertrouwen op het natuurlijk functioneren van haar lichaam.
Het komt regelmatig voor dat een moeder in de laatste fase van de bevalling zo diep ontspannen is, dat ze lijkt te slapen en dat ze plotseling aankondigt: nu komt de baby er aan.

HypnoBirthing werd in Amerika ontwikkeld door Marie Mongan, In ruim 20 jaar hebben duizenden zwangere vrouwen samen met hun partner de cursus gevolgd en hun baby op een prettige ontspannen manier ter wereld gebracht.
De cursussen, doorgaans 5 x 2½ uur, worden gegeven door erkende HypnoBirthing-docenten.
De lessen worden gegeven in het Nederlands. Bij de methode horen een (Engelstalig) cursusboek, cd’s en vele handouts.
Voor meer Nederlandse docenten: klik hier of kijk op www.hypnobirthing.com

Samenvatting:

  • Al vroeg in de zwangerschap beginnen de ouders zich voor te bereiden. Ze leren onder meer om al vóór de geboorte contact te maken met hun kind.
  • Tips op het gebied van lichaamsoefeningen en voeding helpen het lichaam in optimale conditie te brengen.
  • Door uitleg wordt de angst voor de bevalling weggenomen. Daardoor kan de vrouw ontspannen ‘meewerken met de weeën’.
  • De moeder is ervan doordrongen dat haar lichaam er op gebouwd is om een kind te baren. Daardoor is ze zeker van zichzelf.
  • De moeder leert hoe de diverse spiergroepen kunnen samenwerken om een vlotte en makkelijke geboorte mogelijk te maken.
  • De vader/geboortepartner doet de gehele cursus mee en leert hoe hij/zij de moeder terzijde kan staan.
  • Doordat de ouders zich goed hebben voorbereid, houden zij zelf de controle. Daarbij werken ze uiteraard nauw samen met de verloskundige en/of arts.
  • Doordat de vrouw heeft geleerd zich diep te ontspannen, kan zij makkelijker inspelen op eventuele onverwachte ontwikkelingen.
  • Ook de baby ervaart de ontspannen sfeer tijdens de zwangerschap en de geboorte.
  • HypnoBirthing vindt dat een geboorte een feest mag zijn!