Als man leer je rust te creeëren…

Arnoud: ‘Ik was ‘filter en doorgeefluik’ voor mijn vrouw’
“Verginia en Coby hebben ons gecoacht om op natuurlijke wijze te bevallen van onze zoon. Wij hadden gehoord dat dit een heel goede manier zou zijn om je gezamenlijk op de bevalling voor te bereiden. Na een plezierige intake zagen wij het concept van de natuurlijke bevalling wel zitten. Wat ons met name hierbij een prettig gevoel gaf, is de uitgebreide voorbereiding die je krijgt voor dat ene belangrijke moment.
Niet alleen in de vorm van ontspannen bevallen, maar ook in een hoop praktische zaken zoals informatie over welke (medische of natuurlijke) stappen worden genomen en wie deze uitvoert (vrouw, man, verloskundige, etc.). Daarnaast leer je als man rust te creëren voor je vrouw en kind door de haar op de juiste manier op haar gemak te stellen en een prettige bevallingsomgeving te creëren. Ook leer je moeder en kind zo veel mogelijk af te schermen van onnodige toenaderingen.
En toen was het zo ver: de bevalling. Wij hebben de bevalling in het ziekenhuis moeten doen omdat ons ventje er twee weken na de uitgerekende datum nog niet uit wilde. Omdat wij de cursus gedaan hadden, konden wij de juiste voorbereidingen treffen: fijn licht, rustgevende muziek en zo min mogelijk communicatie door ‘vreemden’ met de moeder.
Als man was ik de filter en het doorgeefluik van (bijna) alle communicatie naar mijn vrouw. Hierdoor kon zij in alle rust wegdromen en ontspannen de 11 uur durende bevalling aangaan. Ook heb ik haar goed kunnen helpen met op ontspannen wijze de weeën op te vangen via rustige ademhalingstechnieken (niet te verwarren met ‘puffen’). Hierbij is het van groot belang goed door te ademen om het kind voldoende zuurstof te geven.
Van de verloskundigen en gynaecoloog kregen wij allemaal complimenten over hoe rustig mijn vrouw bleef tijdens de hele bevalling. Ze heeft geen moment haar stem verheven tot en met de geboorte van onze zoon.
Aan een ziekenhuisbevalling met CTG scan, hartslagmeter en pijnbestrijding is in eerste instantie weinig natuurlijks. Maar door de rust die wij geleerd hebben te nemen, is het voor ons een uitsluitend mooie ervaring geweest en voor mijn vrouw uiteindelijk allemaal enorm meegevallen.’
Terug naar Waar gebeurd… De bevallingsverhalen